Blogger Widgets

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μετά τον Στρατό το μεταπτυχιακό εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Πρώτα στράτευση και μετά οι μεταπτυχιακές σπουδές, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Αμυνας ενόψει των αλλαγών στη θητεία που μελετώνται από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου της αύξησής της. 
 
Σύμφωνα με το υπό εξέταση μοντέλο, για την κατεύθυνση του οποίου προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, οι νέοι θα παίρνουν αναβολή στράτευσης μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται από το υπουργείο Παιδείας για το πρώτο πτυχίο, ΑΕΙ ή ΤΕΙ, και αν θέλουν να συνεχίσουν σπουδές - στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό - θα εκπληρώνουν πρώτα τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορούν άλλα παιδιά να υπηρετούν τη θητεία και άλλα, θέλοντας να σπουδάσουν, να κάνουν μεταπτυχιακά, να πάνε στο εξωτερικό, τελικά να μην υπηρετούν», είπε όταν ρωτήθηκε από την τηλεόραση της ΝΕΤ για τις αναβολές. «Θα ξαναδούμε όλα τα κριτήρια έτσι ώστε να υπάρχει η κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν μπορούν τα παιδιά που δεν έχουν λεφτά να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό να υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και άλλοι να είναι στο εξωτερικό, να "χάνονται" στις σπουδές τους. Εγώ δεν λέω, τα παιδιά θα σπουδάζουν, αλλά θα τιμούν και την πατρίδα με τη στρατιωτική τους θητεία», είπε ο κ. Μπεγλίτης δίνοντας το στίγμα των αλλαγών που σκοπό έχουν να μη "χάνονται" νέοι από τη στράτευση.

Διάρκεια θητείας. Ο κ. Μπεγλίτης παραδέχθηκε καθαρά ότι «ασφαλώς είναι υπό μελέτη η αύξηση της στρατιωτικής θητείας», και είπε ότι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους, ενώ επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για βεβιασμένη και λαϊκίστικη μείωση της θητείας κατά τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του 2009. Παράλληλα μίλησε για αντιφάσεις και ίσως υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας που ναι μεν πάντα ζητάει μείωση αμυντικών δαπανών και ταυτόχρονα ισχυρό στράτευμα. «Δηλαδή τι θέλουμε; Θέλουμε συνεχώς Επαγγελματίες Οπλίτες; Εχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Ο θεσμός έχει προβλήματα», τόνισε, περνώντας στον θεσμό των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), λέγοντας ότι οι υπηρετούντες θα συνεχίσουν με το ισχύον καθεστώς, όμως ουσιαστικά προανήγγειλε δραστικό περιορισμό προσλήψεων. 

Για τα μισθολογικά είπε ότι οι μισθοί των ένστολων (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας) παραμένουν εντός του ειδικού μισθολογίου, των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Αμυνας θα βελτιωθούν επειδή ήταν οι χειρότεροι στο Δημόσιο, ενώ δεν θίγεται το επίδομα επικινδυνότητας (πτητικό κ.λπ.). 



 Πηγή : Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: