ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ «ΣΗΚΩΝΟΥΝ»
ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΤΡΕΙΣ Ο ΟΣΚ !
Στα...
αζήτητα κινδυνεύει να οδηγηθεί η σχολική στέγη μετά την απόφαση της
κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων
(ΟΣΚ), ενός φορέα που, με περιορισμένο προσωπικό, μόλις 353 ατόμων, με
υψηλή εξειδίκευση και μισθοδοσία που δεν ξεπερνά τα 2.200 ευρώ,
προσφέρει σημαντικό έργο.
Οι μελέτες που εκπονούνται από τις υπηρεσίες του είναι 25% φτηνότερες σε σχέση με τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, ενώ λόγω της καλής οργάνωσης των διαγωνισμών εξασφαλίζονται σημαντικές εκπτώσεις στην κατασκευή των έργων. Υπολογίζεται ότι με τα ίδια κονδύλια οι δήμοι κατασκευάζουν δύο σχολικές μονάδες και ο ΟΣΚ τρεις.
Από στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων σε 15 διαγωνισμούς που έγιναν την τελευταία διετία με ευθύνη του ΟΣΚ υπήρχε μεγάλη προσέλευση τεχνικών εταιρειών και υψηλός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι εκπτώσεις να κυμαίνονται από 31 έως και 52% και «χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής», όπως μας διαβεβαίωσε ο Μ. Δανδουλάκης, πρόεδρος των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με τον «Καλλικράτη» η κατασκευή σχολείων έχει περάσει στους δήμους, που κατά κανόνα δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες για να αναλάβουν την ευθύνη. Τα στοιχεία από 15 προκηρύξεις της τελευταίας πενταετίας δείχνουν ότι οι εκπτώσεις είναι στην ουσία μηδενικές και κυμαίνονται από 0,09% έως 13% και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ώς το 32%. «Στην ουσία έχουν μετατραπεί σε τοπικές υποθέσεις, η συμμετοχή είναι περιορισμένη και ο ανταγωνισμός ανύπαρκτος», εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΚ.
Η προωθούμενη συγχώνευση με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου, όπως η «Θέμις Κατασκευαστική», που ασχολείται με σωφρονιστικά καταστήματα, και η ΔΕΠΑΝΟΜ, που ειδικεύεται στα νοσοκομεία, θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός προγράμματος συνολικού ύψους 344 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχτηκε την τελευταία διετία σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργολαβίες για 299 συγκροτήματα, ενώ εκπονούνται 189 μελέτες για νέα σχολεία, από τις οποίες οι 71 αφορούν την Αττική. Το τελευταίο διάστημα ο ΟΣΚ έχει υπογράψει για πρώτη φορά συμβάσεις με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει αναλάβει κτίρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των ΤΕΙ Λαμίας και Ιονίων Νήσων, με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΣΚ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, που έχει παγώσει από το 2003. Σε σύνολο 15.000 μονάδων έχουν ελεγχθεί ώς τώρα μόνον 6.427. Το πρόβλημα είναι σημαντικό για την ασφάλεια των μαθητών, ιδιαίτερα γι' αυτούς που στεγάζονται σε κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1960, με τον ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό του 1959, και αποτελούν ώς σήμερα πρώτη προτεραιότητα για τους ελέγχους. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το σεισμό του 1999 σε όλη την Αττική έγιναν 2.465 αυτοψίες και χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν μικρές βλάβες σε 377 μονάδες, ενώ σε 25 περιπτώσεις οι μαθητές μετακόμισαν σε άλλα κτίρια ή σε λυόμενα.
Το διαχρονικό πρόβλημα του ΟΣΚ είναι η χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέφθηκαν 65 εκατ. ευρώ, που στη συνέχεια «ψαλιδίστηκαν» στα 10 εκατ. και τελικά θα διατεθούν μόλις 3 εκατ. ευρώ! Μόλις τον Δεκέμβριο εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ και με την πρώτη δόση των 50 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν 5 σχολικές μονάδες, ενώ θ' ακολουθήσουν άλλες 30 που βρίσκονται στα τελειώματα, αλλά καθυστερούσαν λόγω υποχρηματοδότησης.
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου