Blogger Widgets

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της

Η Αν. Παπαδοπούλου πήρε την περασμένη Παρασκευή το διδακτορικό της και πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει το ερευνητικό της έργο στο εξωτερικό Τον περασμένο Μάιο είδε με απογοήτευση την ερευνητική πρόταση που υπέβαλε για το πρόγραμμα "ΘΑΛΗΣ" του υπουργείου Παιδείας να απορρίπτεται λόγω μη θετικής αξιολόγησης.


Μόλις δύο μέρες μετά, την παρουσίασε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κυτταρικής Θεραπείας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και όχι μόνο αξιολογήθηκε θετικά, αλλά απέσπασε και το διεθνές βραβείο της καλύτερης νέας ερευνήτριας (Young Investigator Award) για το 2011.

"Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι απογοητεύτηκα. Κάτι τέτοια σε σπρώχνουν να φύγεις από την πατρίδα σου", λέει στο "Εθνος" η διδάκτωρ του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Παπαδοπούλου, που επέστρεψε με το αίσθημα της δικαίωσης αλλά και τη γλυκόπικρη γεύση που της άφησε η αντιμετώπιση της δουλειάς της στην Ελλάδα. Πήρε το διδακτορικό της μόλις την περασμένη Παρασκευή και σχεδιάζει το μέλλον της, εξετάζοντας σοβαρά και το ενδεχόμενο να συνεχίσει το ερευνητικό της έργο στο εξωτερικό.

Η ερευνητική της εργασία αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής και όπως αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Κυτταρικής Θεραπείας ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Αν. Παπαδοπούλου πήρε την περασμένη Παρασκευή το διδακτορικό της και πλέον εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει το ερευνητικό της έργο στο εξωτερικό 
 
Οπως προέκυψε από την έρευνα, η προθεραπεία με το φάρμακο bortezomib (σ.σ. χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος) καταστέλλει τη φλεγμονή στην αυτοάνοση αρθρίτιδα. Αυτό επιτρέπει στα μεσεγχυματικά κύτταρα του μυελού των οστών να ασκήσουν θεραπευτική δράση, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η εφαρμογή της έρευνας σε πειραματόζωα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για τη μεταφορά της στρατηγικής αυτής σε κλινική εφαρμογή.

Η εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής συνεργασίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", υπό τη συνεπίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Μηνά Γιάγκου και της αιματολόγου Ευαγγελίας Γιαννάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Washington Seattle των ΗΠΑ.


 Πηγή : Έθνος






Δεν υπάρχουν σχόλια: