Blogger Widgets

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ : «Λουκέτο» από 1η Σεπτεμβρίου στα Πανεπιστήμια

«Το σ/ν για τις αλλαγές στα ΑΕΙ μεθοδεύει την αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων» τονίζουν στην ομόφωνη απόφαση οι Πρυτάνεις που συνεδρίασαν εκτάκτως για να διατυπώσουν την άποψη επί του τελικού σχεδίου νόμου που κατατέθηκε , προς ψήφιση, στη Βουλή .



«Η πιθανή εγκατάσταση δοτών Διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση,  τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία» προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας οι Πρυτάνεις. 

Ειδικότερα η απόφαση των Πρυτάνεων έχει ως εξής: 



ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
 

Έκτακτη Συνεδρίαση Πρυτανικών Αρχών των Ελληνικών Πανεπιστημίων

«Οι Πρυτανικές Αρχές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπροσωπώντας  τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων τους στην έκτακτη συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ στις 24-7-2011 θεωρούν θεσμικό καθήκον τους να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία ότι το  κατατεθέν στη Βουλή σ/ν για την ανώτατη εκπαίδευση αποδομεί τον  Δημόσιο και Ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Το σ/ν  δεν ενσωμάτωσε τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και αγνόησε τις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων (προτάσεις επισυνάπτονται).

Την ποιότητα των πτυχίων τη διασφάλιζαν μέχρι σήμερα οι ακαδημαϊκές διαδικασίες του Τομέα, του Τμήματος και της Σχολής,  ενώ με το σ/ν ρευστοποιούνται  γνωστικά αντικείμενα, καταργούνται Τομείς και παραμένει μόνο κατ’ όνομα το Τμήμα, με συνέπεια την αποδυνάμωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των  σπουδών των Ελλήνων φοιτητών.

Η υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει  δημόσια και δωρεάν παιδεία συρρικνώνεται με τη σταδιακή απόσυρσή της από την υποστήριξη των συγγραμμάτων και της φοιτητικής μέριμνας και την μετακύλιση  του αντίστοιχου  κόστους στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Το σ/ν μεθοδεύει την αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Η πιθανή εγκατάσταση δοτών Διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση,  τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία.

Η  Σύνοδος επιβεβαιώνει  την ενότητα και αλληλεγγύη των Πανεπιστημίων. Με την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση διαπρεπών συνταγματολόγων θεωρεί ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο στις επιμέρους διατάξεις και ως σύνολο συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου που διέπει τα Πανεπιστήμια.

Τέλος  καλούνται η ελληνική κοινωνία και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ως δημόσιοι λειτουργοί να προστατεύσουν τη συνταγματική νομιμότητα και το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Καλείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο  να μην ψηφίσει το σ/ν υπό την παρούσα του μορφή».


Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

Με αφορμή τα αποτελέσματα της  έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων της χώρας, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος έκανε  την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σε έκτακτη συνεδρίασή της, εξέτασε το νομοθέτημα στην τελική του μορφή. Ασχολήθηκε κυρίως με τις ρυθμίσεις που αφορούν σε ακαδημαϊκά ζητήματα όπου διαπιστώθηκε ότι, δια της διάλυσης του τομέα και δια της κατ΄ όνομα μόνο παραμονής του Τμήματος, αποδομείται πλήρως η ακαδημαϊκή οργάνωση των ΑΕΙ. Οι αποφάσεις σε σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα μεταβιβάζονται από συλλογικά όργανα, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις του Τομέα και του Τμήματος, τα οποία διασφαλίζουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, σ’ ένα μονοπρόσωπο όργανο που θα είναι ο Κοσμήτορας.

Η νέα αυτή δομή είναι σαφές ότι πλήττει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια για μία σειρά ακαδημαϊκές αποφάσεις οδηγώντας στην υποβάθμιση των σπουδών και στην αποδυνάμωση των πτυχίων.

Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο θα οδηγήσει σε καθηγητές ετεροαπασχολούμενους, πλήττοντας περισσότερο το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς, το κόστος της υποβάθμισης θα το πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια η οποία θα κληθεί να πληρώσει σύντομα ένα μεγάλο μέρος του κόστους των σπουδών καθώς το νομοθέτημα δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση ούτε της εκπαίδευσης και της έρευνας ούτε της φοιτητικής μέριμνας και της διανομής των συγγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά στο νέο συγκεντρωτικό και ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης που προτείνεται, η συνεδρίαση της Συνόδου αφού άκουσε τις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων υιοθέτησε την άποψη ότι οι διατάξεις βρίθουν εκτροπών από τη συνταγματική νομιμότητα.

Η ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων επιβεβαιώνει το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημίων που απορρίπτουν το νομοθέτημα. Το μέτωπο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ισοσταθμίζεται με λίγες εκατοντάδες μεμονωμένων υπογραφών οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 2% του συνόλου των πανεπιστημιακών.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καλούν: τους Βουλευτές να μη ψηφίσουν το νομοθέτημα στην παρούσα του μορφή, το Υπουργείο Παιδείας να δεχθεί τις προτάσεις τους που έχουν εγκαίρως υποβληθεί και την ελληνική κοινωνία να είναι σε επαγρύπνηση για τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης».


 Πηγή : esos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: