Blogger Widgets

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ι.Γ.Μ.Ε. για Δήμο Αχαρνών

Δείτε τις προτάσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που αφορούν το Δήμο μας :

 

 

 

 

Πρόταση του ΙΓΜΕ στο Δήμο Αχαρνών 

για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας 

 

Την παροχή τεχνογνωσίας στο Δήμο Αχαρνών για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την θέρμανση και την ψύξη των δημοτικών κτιρίων, πρότεινε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το ΙΓΜΕ, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, ο διευθυντής της διεύθυνσης Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων κ. Γιώργος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας και ανέδειξε τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος από τη χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας. Ειδικότερα ο ομιλητής πρότεινε την εκπόνηση μελέτης στην περιοχή ώστε να εντοπιστούν τα πιο πρόσφορα σημεία για την εγκατάσταση των αντλιών με τις οποίες θα επιτευχθεί μείωση 40-60% στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για ψύξη και θέρμανση των δημοτικών κτιρίων, με τρόπο απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς η γεωθερμική ενέργεια, η οποία  αξιοποιεί τη θερμοκρασία του εδάφους, ανήκει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

 

Επαρκή και ποιοτικά τα υπόγεια ύδατα των Αχαρνών 

 

«Τα υπόγεια αποθέματα νερού των Αχαρνών είναι ικανοποιητικά τόσο από ποσοτική, όσο και από ποιοτική άποψη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή διανύσαμε μια δύσκολη τριετία με εμφανή μείωση των βροχοπτώσεων». Τα παραπάνω ανέφερε ο επιστημονικός συνεργάτης Νικόλαος Σιέμος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο επιστήμονας αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιστημονικά δεδομένα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Ανέλυσε, επίσης τα υδρολογικά χαρακτηριστικά, τη χημική τους σύσταση και την αγωγιμότητα του υδροφόρου ορίζοντα, κάνοντας αναφορά και στο πρόβλημα της νιτρορύπανση στην περιοχή το οποίο ωστόσο δεν είναι έντονο.  Τέλος, έδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, απαντήσεις σε καίρια και αγωνιώδη ερωτήματα για τα ενδεχόμενα υπεράντλησης και υφαλμύρωσης των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων στις Αχαρνές και φυσικά συνέστησε ορθή πολιτική διαχείρισης των αποθεμάτων αυτών, ενόψει της παραδοχής ότι το νερό είναι, πλέον, αγαθό εν ανεπαρκεία. Οι επιστημονικές απόψεις  του ΙΓΜΕ στο θέμα της επάρκειας των υδάτινων πόρων είναι βαρύνουσας σημασίας, δεδομένου ότι ο εν λόγω φορέας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό συλλογής και επεξεργασίας υδρογεωλογικών δεδομένων και δραστηριοποιείται από πεντηκονταετίας και πλέον στον τομέα της έρευνας και μελέτης του υπόγειου δυναμικού της χώρας. Εξάλλου αντικείμενο μελέτης του ΙΓΜΕ είναι τα εμφιαλωμένα μεταλλικά νερά και κυρίως η αναγνώριση τους, στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνει την εκπόνηση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία υδρογεωλογικών μελετών και συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Ακόμη, στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων, εκπονεί έρευνες για εντοπισμό και νέων υδροφορέων μεταλλικών νερών, με ολοκληρωμένες υδρογεωλογικές, υδροχημικές και γεωφυσικές μελέτες. Το Ι.Γ.Μ.Ε είναι από τους λίγους φορείς του Δημοσίου που διαθέτει διαπιστευμένο εργαστήριο  που εκτελεί πλήρεις χημικές αναλύσεις για την αναγνώριση των φυσικών μεταλλικών νερών. 

Πληροφορίες για τη γεωλογική επικινδυνότητα



Οι Αχαρνές και οι Θρακομακεδόνες και τα Άνω Λιόσια έχουν οδυνηρή εμπειρία αυτού που αποκαλούμε γεωλογική επικινδυνότητα. Οι καταστροφές από το σεισμό της Πάρνηθας, το 1999 οφείλονταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο σαθρό υπέδαφος. Για την ακρίβεια οι περιοχές που επλήγησαν δεν έπρεπε να έχουν πολεοδομηθεί  ή έπρεπε να έχουν ισχύσει ειδικοί όροι και προϋποθέσεις δόμησης. Όλα αυτά διαπιστώθηκαν, όπως συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα, εκ των υστέρων και αφού χάθηκαν ζωές και περιουσίες. Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά την καταστροφή, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Τουλάχιστον για την περιοχή μας, αφού όπως ανέφερε, κατά την διάρκεια της Ημερίδας που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, ο  διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων, Δρ Παναγιώτης Τσόμπος , έχει ολοκληρωθεί ένα  σπουδαίο έργο της αστικής γεωλογίας στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών.. Το έργο αφορά στην καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των γεω - πληροφοριών σε ακτίνα 50 χλμ από το κέντρο των Θρακομακεδόνων, στο οποίο περιλαμβάνονται αναλύσεις στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, καταγραφή των πετρωμάτων και των ρηγμάτων, σεισμικές και βαρυτικές έρευνες, ηλεκτρομαγνητικής διασκόπηση, μετρήσεις της ραδιενέργειας κ.α. Τα δεδομένα που προέκυψαν είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς αποτελούν τη βασική υποδομή για οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό (χωροθέτηση εγκαταστάσεων, διανοίξεις δρόμων, επεκτάσεις οικισμών κ.α. Από την πλευρά του το ΙΓΜΕ δήλωσε διατεθειμένο να κοινοποιήσει αυτό τον πολύτιμο πλούτο των πληροφοριών, για το καλό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Απομένει , να αξιοποιηθούν από τους Δήμους Αχαρνών και Φυλής αλλά και από τους ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.  Γιατί το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών (και γυναικών) σοφών...


Πηγή : menidiatis.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: