Χαρακτηρίζεται από τους δημοσιογραφικούς κύκλους ως ο καλύτερος ρεπόρτερ που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Έχει κάνει εκατοντάδες ρεπορτάζ, καλύπτοντας από αθλητικά γεγονότα, πολιτικά παρασκήνια ενώ ήταν εκείνος που το 1998 έφερε στην επιφάνεια το κύκλωμα εμπορίας βρεφών που υπήρχε επί χρόνια στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών.
Φέτος εντυπωσίασε όσους τον είδαν να παρουσιάζει την πρωινή εκπομπή «10 με 1 μαζί» στον ΑΝΤ1 με τον Σπύρο Χαριτάτο. Όσοι τον γνωρίζουν καλά δεν περίμεναν να τον δουν σ’ αυτή την θέση, ακόμη κι εκεί όμως κατάφερε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα κλέβοντας την παράσταση και δυναμιτίζοντας τους μετρητές τις AGB.
Για τις Αχαρνές και την Φυλή, ωστόσο, ο Γιώργος Καραμέρος είναι κυρίως αυτό που λέμε το «καλό παιδί». Ο Γιώργος, όπως οι περισσότεροι τον αποκαλούν και όχι ο κύριος Καραμέρος (όχι γιατί δεν τον αξίζει, κάθε άλλο!!) δεν καβάλησε πότε το καλάμι, παρέμεινε το παιδί της γειτονιάς που δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε, ούτε άλλωστε το κρύβει!
Ο κ. Καραμέρος μίλησε στο ACHARNORAMA για όλα, για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, την κατάσταση που επικρατεί σε Αχαρναί και Φυλή, τους δύο νέους Δημάρχους, τους «Αγανακτισμένους», τον Πάγκαλο και τον Βενιζέλο, ενώ μας αποκάλυψε και το νέο εγχείρημα του που απλά… σκίζει, το ενημερωτικό portal www.blog.gr ...
Ο Γιώργος Καραμέρος δεν είναι άγνωστο πρόσωπο σε Αχαρναί και Φυλή. Πέρα από την δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης έζησες εδώ και συνεχίζεις να έχεις επαφές με την πόλη μας…
Γεννήθηκα το 1974 στα Κάτω Πατήσια, αλλά μετακόμισα με τους γονείς μου σε ένα σπιτάκι που έχτισαν στο Πανόραμα των Αχαρνών, κοντά στην Ανθαγορά, από το 1990 έως το 2000. Μετακόμισα στο Κέντρο της Αθήνα κυρίως λόγο των πολλών υποχρεώσεων που είχα, καθώς τότε για να πας από τις Αχαρνές και την Πάρνηθα στην Αθήνα χρειαζόταν να κάνεις ολόκληρο ταξίδι! Σε νεώτερη ηλικία έβλεπα το δήμο με διάθεση φυγής γιατί στην πραγματικότητα ζούσα στην άκρη των Αχαρνών πράγμα που σήμαινε πως έπρεπε να περιμένουμε με τις ώρες την τότε λεωφορειακή γραμμή Α10 για να κατέβουμε στην Πλατεία Βάθης.
Πως σου φαίνονται οι Αχαρνές σήμερα;
Έχω ζήσει την καλύτερη περίοδο της ζωής μου στο Μενίδι, έχω στην μνήμη μου πολύ ωραίες στιγμές, αλλά δυστυχώς και δύο πολύ μεγάλες λύπες. Το σεισμό του 1999 όπου με τα χέρια μας βγάζαμε από τα ερείπια τους ανθρώπους μας και το 2007 την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως εκείνη την ημέρα είχαμε κανονίσει να πάμε, όπως πολύ συχνά κάναμε, σε ένα γνωστό ξέφωτο στην Πάρνηθα για να θαυμάσουμε από κοντά τα ελάφια. Η απογοήτευση μας όταν μετά από μέρες ανεβήκαμε ήταν τεράστια. Δεν υπήρχαν πια ούτε ελάφια, ούτε πεύκα, ούτε έλατα, ούτε ίχνος ζωής.
Σήμερα οι Αχαρνές περνούν από δύο άξονες το Αρχαίο Θέατρο και την Πάρνηθα. Αν εστιάσουμε όλοι μαζί σ’ αυτά τα δύο μπορούν να γίνουν όραμα για να βγει η πόλη από την μαυρίλα που έχει πέσει. Ένα παράδειγμα το Κατάκολο Ηλείας που από ένα ασήμαντο λιμανάκι έχει μετατραπεί σε ένα κομβικό σημείο για τους επισκέπτες του Θεάτρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Δεν θα μπορούσαν οι Αχαρνές να γίνουν κάτι παρόμοιο;;; Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην περιμένουμε μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη, αλλά ίσως με την ανάδειξη του Θεάτρου και το σωστό marketing να αλλάξει όλη η οικονομία της περιοχής.
Πιστεύεις πως η εφαρμογή του Καλλικράτη θα βοηθήσει την πόλη;
Το Μενίδι είναι μία περιοχή με πολλά κοινωνικά προβλήματα, μία περιοχή μεγάλων ευκαιριών αλλά και μεγάλων αστοχιών. Έγιναν τεράστια εγκλήματα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο Καλλικράτης ήταν ένα ακόμη χτύπημα. Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει κατάτμηση σε Δήμους Αχαρνών και Πάρνηθας. Ο Δήμος μας, γιατί ως Δήμο μου βλέπω τις Αχαρνές, ήταν από τους πρώτους πανελλαδικά που έζησε το τεράστιο κύμα των μεταναστών το 1990, παρόλα αυτά κατάφερε να αφομοιώσει σχετικά τον πληθυσμό που ήρθε. Είναι τελείως διαφορετικές οι ανάγκες της σύνθεσης του πληθυσμού. Διαφορετικές είναι οι ανάγκες των βόρειων τμημάτων της πόλης, διαφορετικές των ανατολικών κλπ. Και φυσικά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μία τεράστια σε έκταση περιοχή.
Δεν είναι λίγες οι φορές που στην τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζεις αναφέρεσαι στις Αχαρνές και τα Άνω Λιόσια. Παρότι έχεις μετακομίσει ενημερώνεσαι για την «τοπική» πολιτική σκηνή στον Δήμο Αχαρνών;
Ενημερώνομαι για τον Δήμο Αχαρνών, παρότι μένω πλέον στο Μαρούσι. Έρχομαι, ωστόσο, πάρα πολύ συχνά, καθώς μένουν τα αδέρφια μου ακόμη εδώ. Έχω διαβάσει πάρα πολλά για τον νέο Δήμαρχο Αχαρνών τον κ. Ντούρο και πραγματικά με ευχαριστεί το γεγονός πως έχει βάλει στην «πρώτη γραμμή» νέους, άφθαρτους ανθρώπους. Δυστυχώς, στις Αχαρνές έχουν χαθεί πάρα πολλά χρήματα και κόπος ανθρώπων, ήταν καιρός να πάρουν την τύχη νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες και όραμα.
Η πρωτοβουλία της πεζοδρόμησης της Δεκελείας, για παράδειγμα που διάβασα πρόσφατα, με τα πιτσιρίκια να ζωγραφίζουν τα πεζοδρόμια και τους ζογκλέρ, ήταν μία πραγματικά ευχάριστη νότα και σίγουρα έδειξε ένα νέο πνεύμα. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι.
Πως σου φαίνεται το Ολυμπιακό Χωριό;
Κατά την άποψή μου είναι μία τεράστια απογοήτευση κι αυτό γιατί το έζησα από την αρχή της δημιουργίας του μέχρι και σήμερα, ως Δημοσιογράφος. Θυμάμαι πως το αποκαλούσαν «πρότυπο, «βιοκλιματικό οικισμό» κλπ θλίβομαι πραγματικά που το βλέπω σε αυτή την κατάσταση. Με το «βατοπεδινό» κτίριο σπασμένο και ρημαγμένο από λεηλασίες, τις περισσότερες εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες, αλλά και με τα συρματοπλέγματα που θυμίζουν στρατόπεδο σίγουρα μόνο πρότυπος οικισμός δεν θεωρείται. Πιστεύω πως η περίφραξη πρέπει άμεσα να φύγει. Όχι στα τείχη και στις περιφράξεις που δημιουργούν διαφοροποιήσεις.
Η οικονομική κρίση, δυστυχώς, έχει χτυπήσει για τα καλά τις Αχαρνές. Σ’ αυτό αναφέρθηκες πρόσφατα και στην εκπομπή σου…
Με στενοχωρεί πάρα πολύ ο μαρασμός της τοπικής αγοράς. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο σε όλους τους εμπορικούς δρόμους των Αχαρνών (Καραμανλή, Πάρνηθος, Δεκελείας). Πλέον, οι Αχαρνές έχουν εικόνα πόλης που έχει χτυπηθεί από θανατηφόρο ιό.
Ιδιαίτερη σχέση έχεις και με τον Δήμο Φυλής. Εργάστηκες ως Δημοσιογράφος για αρκετά χρόνια στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ΞΕΝΙΟΣ και σήμερα είσαι στο Γραφείο Τύπου του Δήμου. Αυτό σημαίνει πως έχει εικόνα και για τον Δήμο Φυλής…
Στην Φυλή πραγματοποιείται μία φιλότιμη προσπάθεια εξυγίανσης από τον νέο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μπουραϊμη, ο οποίος είναι με όλη την σημασία της λέξεως ένας σοβαρός άνθρωπος που έχει την πυγμή να βάλει μία τάξη. Και στον Δήμο Φυλής υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης το κυριότερο, όμως, είναι πως έχουν πιάσει το νόημα του πόσο πολύτιμη είναι η Πάρνηθα. Η Πάρνηθα για την Φυλή δεν είναι τα νότα, αλλά η εμπροσθοφυλακή! Τα προβλήματα είναι κοινά με τις Αχαρνές, η κρίση αγγίζει και τις δύο πόλεις. Αυτό, ωστόσο, που έχω ξεχωρίσει είναι πως γίνονται σοβαρές κινήσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, με πρόσφατο παράδειγμα την παραλαβή του Ολυμπιακού Κέντρου Πάλης.
Πότε και πως αποφάσισες να γίνεις δημοσιογράφος; Από 9 ετών ήθελα να γίνω δημοσιογράφος!
Παρακολουθούσα κάθε Δευτέρα βράδυ την πολιτική εκπομπή «Ανοιχτά Χαρτιά», στην Κρατική Τηλεόραση και κρατούσα σε ένα τετράδιο τις ερωτήσεις που θα ήθελα να κάνω στους πολιτικούς! Η τελική μου επιλογή έγινε στα 18 όταν κατάλαβα ότι με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα θα πεινούσα ως Αρχαιολόγος και δεν θα έγραφα ποτέ 19 για να γίνω Δικηγόρος, αυτό δια τις εις άτοπον απαγωγής, κατέληγε στο να γίνω Δημοσιογράφος. Αυτό βέβαια θα συνέβαινε τότε γιατί σήμερα θα πεινάσουμε όλοι έτσι κι αλλιώς!!! (γέλια!!!)
Τα πρώτα σου βήματα ως δημοσιογράφος;
Σπούδασα Δημοσιογραφία και το1993 ξεκίνησα το αθλητικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες Φως των σπορ και Sportime. Μάλιστα το πρώτο ρεπορτάζ που έκανα ήταν στο ΦΩΣ καλύπτοντας τον Αχαρναϊκό που τότε διεκδικούσε άνοδο στην Α’ Εθνική, με πρόεδρο τον κ. Τσολάκη. Έπειτα ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες με κυριότερη αυτή του ΑΝΤ1.
Μετάνιωσες που ακολούθησες τον δρόμο της δημοσιογραφίας;
Όχι δεν το μετάνιωσα, αλλά και δεν θα το σύστηνα σε κανέναν! Κι αυτό γιατί δημοσιογράφος γεννιέσαι δεν γίνεσαι. Δεν το λέω γιατί οι δημοσιογράφοι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι, αλλά γιατί πραγματικά πρέπει να είσαι μαζοχιστής για να δουλεύεις κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο!
Ξεχωρίζεις κάποιους δημοσιογράφους και γιατί;
Θα ήταν αδικία να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα δημοσιογράφων. Δεν θα έλεγα πως θαυμάζω έναν δημοσιογράφο, αλλά ξεχωρίζω στοιχεία από τον τρόπο που λειτουργεί. Θαυμάζω την ερευνητική δημοσιογραφία που γίνεται σε βάρος του προσωπικού χρόνου του καθενός και είναι λίγοι αυτοί που την εξασκούν, όπως για παράδειγμα ο κ. Τέλογλου και η κ. Μπουγάτσου, αυτό το είδος της δημοσιογραφίας, με την καλή έννοια, ναι το ζηλεύω!
Ασχολείσαι ενεργά με τα κοινά. Ο Δήμος Αχαρνών, αν και τεράστιος, δύσκολα βγάζει Βουλευτή. Εσύ θα κατέβαινες ποτέ;
Οι Βουλευτές που εξέλεξαν οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών και έστειλαν στο Κοινοβούλιο δεν ήταν αυτοί που τους άξιζαν. Έχω ζήσει Βουλευτές που τους είδα να λειτουργούν ως μεσίτες και οικοπεδοφάγοι, παρά ως εκπρόσωποι των πολιτών του Αρχαιότερου Δήμου της Αττικής. Με ενδιαφέρουν τα κοινά και η πολιτική, δυστυχώς, όμως, σήμερα όσοι το λένε αυτό είναι στόχος γιαουρτιού! Αν υπάρχει τρόπος να βοηθήσω, θα ασχοληθώ, διαφορετικά αν δω πως θα πρέπει να παραβώ τις αρχές ή τις απόψεις μου, τότε προτιμώ να είμαι από την πλευρά των «Αγανακτισμένων»
Κατέβηκες στο Σύνταγμα να ενωθείς με τους «Αγανακτισμένους»;
Κατέβηκα την πρώτη ημέρα που συγκεντρώθηκαν οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα. Δεν ξανακατέβηκα γιατί είδα πως η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ήταν εκείνοι που πήγαν για… μπάνιο στις τελευταίες εκλογές. Δεν πιστεύω στην αγανάκτηση, αλλά στην αποφασιστικότητα. Όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται κατέβηκαν ποτέ να «μαυρίσουν» αυτούς που σήμερα βρίζουν; Όχι! Η συγκέντρωση με μετέφερε χρόνια πριν που πιτσιρικάς είχα κατέβει στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω για το «Μακεδονικό». Και τότε και σήμερα η συγκέντρωση ήταν κυριολεκτικά ένα νυφοπάζαρο με μπύρες αριστερά-δεξιά και αποτέλεσμα μηδέν. Μας έχει φάει ο λαϊκισμός και η παθητικότητα. Αυτά τα δύο μας έχουν οδηγήσει όμηρους σε ξένες δυνάμεις και ΔΝΤ. Υπάρχει, όμως, μέση οδός, δεν χρειάζεται να είμαστε ή όχλος ή θύμα!
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα πως βλέπεις τα πράγματα; Θα βγούμε από το αδιέξοδο σαν χώρα;
Όποιος ξέρει τι θα μας ξημερώσει αύριο λέει ψέματα! Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως όσο πιο τρομαγμένοι είμαστε τόσο πιο βολικοί για τους άλλους. Γιατί ναι έγιναν λάθη – εγκλήματα, αλλά πολλά συμφέροντα προσπαθούν να μας εξαφανίσουν και αυτό δεν είναι «θεωρεία συνωμοσίας». Έχουμε την ομορφότερη χώρα στον κόσμο, με τεράστιες ενεργειακές πηγές, ήλιο, αέρα, ορυκτό πλούτο. Αυτό, λοιπόν, που θέλουν είναι το οικόπεδο χωρίς εμάς ή τουλάχιστον εμάς σε ρόλο… σκλάβου. Δυστυχώς, είναι πολύ κοντά στο να το πετύχουν.
Χτες έγινε ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Το δύσκολο ρόλο του Υπουργού Οικονομικών ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πιστεύεις πως θα τα καταφέρει;
Πιστεύω στον Βενιζέλο και θεωρώ ότι αδικήθηκε το 2007 στην εσωκομματική εκλογή Προέδρου και μην τρέξει κανείς να μου χρεώσει ή πιστώσει κάτι, είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Αναρωτιέμαι, και θα το δούμε βέβαια στην πράξη, αν έχει την δύναμη και τα περιθώρια να διορθώσει κάτι.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, παρά τα όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό, παρέμεινε στην θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Πως το σχολιάζεις;
Θεωρώ «φυσιογνωμία εγγύηση» τον Πάγκαλο, παρά τα λάθη που έχει κάνει στο παρελθόν. Αυτό που λέω είναι αντιδημοφιλές, αλλά δεν με ενδιαφέρει να είμαι δημοφιλής, όπως ξαναείπα, άλλωστε, αυτό μας έχει φάει, ο λαϊκισμός. Ο Πάγκαλος είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, λέει μεγάλες αλήθειες, ίσως, με λάθος τρόπο.
Είναι εύκολη η συνύπαρξη της δημοσιογραφίας με την οικογένεια;
Είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πρέπει να θυσιάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου αν θες να είσαι σωστός και στα δύο. Η οικογένεια και η σχέση με τους δικούς σου ανθρώπους είναι μία τεράστια επένδυση. Όσο περισσότερα δίνεις τόσα θα βρεις μπροστά σου, διαφορετικά η μοναξιά είναι μπροστά.
Ο Γιώργος Καραμέρος είναι παντρεμένος; Έχει παιδιά;
Είμαι παντρεμένος με την Τάνια Γκιώση, η οποία είναι συντηρήτρια έργων τέχνης και έχουμε δύο παιδιά, τον ζωηρό Παναγιώτη και την Έφη.
Συνήθεια, πλέον, έχει γίνει για τους δημοσιογράφους του ACHARNORAMA η ενημέρωση μέσα από το νέο portal που έχεις δημιουργήσει το www.blog.gr. Μίλησε μας γι’ αυτό…
Το www.blog.gr είναι ένα ενημερωτικό portal που δημιούργησα με πολύ αγάπη. Λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο από μία ομάδα νέων δημοσιογράφων που έχουν όρεξη να ενημερώνουν τους πολίτες. Μετράμε περίπου 6μήνες λειτουργίας και πραγματικά πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά!
Ποιο πιστεύεις πως είναι το μέλλον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;
Το Ίντερνετ είναι αυτό που «τελείωσε» τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Τώρα η μάχη παίζεται ανάμεσα σε Ίντερνετ και τηλεόραση. Ποιο από τα δύο κουτιά θα μπει μέσα στο άλλο. Η τηλεόραση μέσα στο Ίντερνετ ή το Ίντερνετ μέσα στην τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι ένα πολύ δυνατό μέσο για να κλείσει οριστικά. Άρα θα κονταροχτυπηθούν…
Πηγή : acharnorama.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου