Blogger Widgets

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Δήμος Αχαρνών: Διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά δεν μπορεί να την αξιοποιήσει!

Φιγουράρει ανάμεσα στους πέντε «πρωταθλητές» υπερχρεωμένους δήμους της Ελλάδας, αφού εκεί τον έχει οδηγήσει η αναλγησία του ελληνικού κράτους που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά τον τίτλο του πρώτου διδάξαντα του «δεν πληρώνω»…

Για να διασωθεί, είναι αναγκασμένος, μετά και τις αποφάσεις Ραγκούση, να εφαρμόσει «μνημόνιο» σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Ο λόγος για τον Δήμο Αχαρνών που βρίσκεται σ’ ένα από τα καλύτερα σημεία της Αττικής. Ακριβώς στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Στην πραγματικότητα δεν είναι φτωχός δήμος. Διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το πρόβλημά του όμως είναι ότι δεν μπορεί να την αξιοποιήσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι καταπατημένη από το ελληνικό Δημόσιο, κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Δημοτικό Κτήμα Αμυγδαλέζας, το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.600 στρεμμάτων και βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του βουνού της Πάρνηθας.

Όπως αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το Κτήμα Αμυγδαλέζας μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα αναφερόταν ως μια έκταση δάσους ανάμεσα σε αγροτικές και οικιστικές εκτάσεις και περιγράφεται ως «ένα πυκνό και ψηλό πευκοδάσος». Δυστυχώς όμως μεγάλα τμήματά του υλοτομήθηκαν, με σκοπό την παραγωγή καύσιμης ύλης για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου. Ο δασικός κυρίως χαρακτήρας του αποτυπώνεται καθαρά σε παλιές αεροφωτογραφίες.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα εξυπηρέτησε τις ανάγκες του σιδηροδρόμου. Μετά «κλήθηκε» να καλύψει και τις ανάγκες του… Δημοσίου. Εκεί η διαδικασία έγινε με άμεσο και απόλυτο τρόπο. Ηδη από τη δεκαετία του 1950, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της επταετίας 1967-1974 πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παραχωρήσεις τμημάτων της περιοχής εκ μέρους του Δημοσίου, το οποίο ενεργούσε ως κύριος του κτήματος.

Η μεγάλη των «μπάτσων»… καταπάτηση!

Το αποκορύφωμα ήταν το Φεβρουάριο του 1968, όταν οι υπηρεσίες της Χωροφυλακής παράνομα απέβαλαν το δήμο από τη νομή τμήματος (στο νότιο μέρος του κτήματος) εκτάσεως περίπου 350 στρεμμάτων, με σκοπό να λειτουργήσουν εκεί οι εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυνομίας. Οπερ και εγένετο…

Μέσα στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν διαδοχικές παραχωρήσεις μεγάλων εκτάσεων από το υπουργείο Γεωργίας προς διάφορους δημόσιους φορείς.

Η δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του κτήματος ξεκίνησε το καλοκαίρι 1969 με άσκηση αγωγής από τον Δήμο Αχαρνών ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Σύμφωνα με τα δικόγραφα της εποχής, ο Δήμος Αχαρνών ζητούσε «να αναγνωρισθεί κύριος τού μερικά δασοσκεπούς αγροκτήματος «Αμυγδαλέζα» εκτάσεως 2.600 στρεμμάτων». Ζητούσε επίσης «να αναγνωρισθεί τελευταίος ανεπίληπτος νομέας τμήματος της ως άνω ακινήτου εκτάσεως 350 στρεμμάτων», από το οποίο είχε αποβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 1968, και να του αποδοθεί η έκταση.

Η υπόθεση τράβηξε δικαστικά… 30 χρόνια! Επειτα από σειρά δικαστικών αποφάσεων, τέθηκε τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη του δήμου με τους φορείς του Δημοσίου που είχαν εγκατασταθεί εκεί, υπέρ του δήμου, μόλις το 1998!

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα. Η Σχολή της Αστυνομίας εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, χωρίς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να πληρώνει ενοίκια ή να έχει αποζημιώσει τον δήμο από τις συνέπειες μιας σαραντάχρονης καταπάτησης!

Πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Σωτ. Ντούρος επισκέφθηκε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνα και του κατέθεσε σχετικό υπόμνημα. Ζήτησε να εισπράξει ο δήμος τα ανταποδοτικά τέλη από τις υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρει στη σχολή, αλλά και να πληρώσει επιτέλους το υπουργείο το ενοίκιο που του αναλογεί από τη χρήση της γης.

«Θέλουμε να αξιοποιηθεί το Κτήμα Αμυγδαλέζας προς όφελος των δημοτών αλλά και να εισπράξουμε έσοδα» δηλώνει ο Παν. Κορνηλάκης, αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Αχαρνών. «Εχουμε σχεδιάσει πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής και θα προσπαθήσουμε ώστε να μη μείνει ανεκμετάλλευτη. Προτείνουμε μεταξύ άλλων δημιουργία θεματικού πάρκου, κατασκευή περιπτέρων ενημέρωσης και οικολογικής ευαισθητοποίησης των επισκεπτών της Πάρνηθας, βοτανικού κήπου, αθλητικών και γενικά εγκαταστάσεων που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών», προσθέτει.

*Από το 1998 έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση που αναγνωρίζει την κυριότητα του δήμου στην έκταση όπου βρίσκεται η Σχολή της Αστυνομίας, όμως το Δημόσιο αρνείται να καταβάλει ενοίκια.


Πηγή: otyposnews.gr & acharnes-news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: