Blogger Widgets

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Οι Αχαρνές φιλοξένησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Αμφικτυονίας Μεσογειακών Πόλεων

Ο όρος αμφικτυονία είναι γνωστός από την αρχαία Ελλάδα. Προέρχεται από τη λέξη αμφικτύων, που σημαίνει γείτονας και περιέγραφε ενώσεις πόλεων της αρχαίας Ελλάδας, που δημιουργούνταν με επίκεντρο έναν ιερό ναό, δηλαδή ένα χώρο κοινής λατρείας.   


Στις μέρες μας η αμφικτυονία περιγράφει ένα δίκτυο πόλεων της Μεσογείου(36 από την Ελλάδα, 18 από την Ιταλία, 8 από την Κύπρο και 1 από τη Γαλλία), που στοχεύει να αναδείξει και να αναπτύξει, μέσα από τη συνεργασία των πόλεων, αυτή την πολύ σημαντική για τον Πολιτισμό γωνιά του πλανήτη. 

Το 2009 η Αμφικτυονία μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκό όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας, συμμετέχοντας, μαζί με 15 ακόμα Ομίλους στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή  πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε με στόχο της διεύρυνσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη, μέσα από την πρακτική της λεγόμενης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Η παρουσία των Αχαρνών σε αυτή την προσπάθεια άρχισε από την προηγούμενη τετραετία, με τη συμμετοχή του πρώην Δημάρχου Παναγιώτη Φωτιάδη, στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η παρουσία του Δήμου συνεχίζεται και μάλιστα από στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση εξελέγη στη θέση του Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος. Στο πλαίσιο της γνωριμίας του Ομίλου με τα μέλη του, οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιούνται κάθε φορά και σε διαφορετικό Δήμο. Έτσι, η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με τη νέα του σύνθεση, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη, 26 Μαΐου στις Αχαρνές. Στην ημερήσια διάταξη, την οποία ανέγνωσε ο πρώην Δήμαρχος Υμηττού Δημήτρης Αργιαντάς, περιλαμβάνονταν οργανωτικά θέματα, όπως η έγκριση του χρονοδιαγράμματος δράσεων για τη διετία 2011-2012, αλλά και η συγκρότηση των Επιτροπών που θα λειτουργούν στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα ο Διευθυντής του Ομίλου Βασίλης Ξένος πρότεινε και έγινε ομόφωνα δεκτό από το σώμα, να λειτουργήσουν Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων, Περιβάλλοντος και Καταστατικού. Καθόρισε ακόμα τους στόχους των Επιτροπών ως εξής: Για την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων η αξιοποίηση του θεσμού των αδελφοποιήσεων, η Ολυμπιακή Εκεχειρία, η συνεργασία ανάμεσα στους αιρετούς των διαφόρων πόλεων  της Μεσογείου, μέσα από τα Προγράμματα  «Η Ευρώπη για τους πολίτες» και «Βήμα νέων της Μεσογείου». Για την Επιτροπή Περιβάλλοντος η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η παρότρυνση των Δήμων να ενεργοποιήσουν το«Σύμφωνο των Δημάρχων» για την κλιματική αλλαγή. Για την Επιτροπή Καταστατικού η διεύρυνση της Δημοκρατίας και της διαφάνειας πρώτα στους 16 Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη και εν συνεχεία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου διαπιστώνεται δημοκρατικό έλλειμμα. Τέλος, σημαντική προτεραιότητα του Ομίλου θα αποτελέσει η διεκδίκηση της διοργάνωσης σεμιναρίων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευρώπη 2020», τα οποία θα στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή ένωση και η οποία έχει ως χρονική αφετηρία το έτος 2020.

Ενημέρωσε τα μέλη της Αμφικτυονίας για το Δήμο Αχαρνών ο Ντούρος

 

Mια συνοπτική παρουσίαση του Δήμου Αχαρνών, πραγματοποίησε, με στόχο να ενημερώσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμφικτυονίας Μεσογειακών Πόλεων, ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος. Ο Δήμαρχος, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αφού τους σύστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε μια γενική ενημέρωση, τονίζοντας ότι η πληθυσμιακή έκρηξη, που οφείλεται στις μεγάλες ομάδες πληθυσμού οι οποίες  εγκαταστάθηκαν στην πόλη, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκάλεσε την ανεπάρκεια που παρατηρείται στον τομέα των υποδομών. Πρόσθεσε ακόμα ότι, δυστυχώς, αυτή η πληθυσμιακή έκρηξη δεν καταγράφηκε στην απογραφή του 2001, με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει χάσει τεράστια έσοδα από κρατικές πιστώσεις, οι οποίες χορηγούνται με πληθυσμιακά κριτήρια. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, το οποίο απέδωσε σε πολλούς παράγοντες, αλλά και στις αλόγιστες προσλήψεις του παρελθόντος. Το ύψος της μηνιαίας μισθοδοσίας είναι 1,6 εκατ. Ευρώ και στερεί από το Δήμο τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, σημείωσε ο Σωτήρης Ντούρος. Αναφερόμενος στους συσχετισμούς δυνάμεων στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος ήταν ενωτικός, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση στηρίζει την προσπάθεια, «με όσες δυνάμεις έχει». 

Ξενάγηση των μελών της Αμφικτυονίας στο Μουσείο και την Πάρνηθα




 

 Πηγή : menidiatis.blogspot.com

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: