Blogger Widgets

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ανησυχία για τον ιό της γρίπης

Έντονη ανησυχία επικρατεί ,ύστερα από τις επίσημες εκτιμήσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ότι για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στην χώρα μας.  

Ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για την από κοντά παρακολούθηση του θέματος , μιλώντας στο esos.gr είπε πως για να γίνει καταγραφή απουσιών στα σχολεία και παράλληλα να ληφθούν μέτρα   θα πρέπει να το ζητήσει  από το υπουργείο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ .


Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα  στη συνάντηση των εκπροσώπων  , του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ  και της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού  Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας , παρουσία και του υπουργού Α. Λοβέρδου είναι και η γρίπη στα σχολεία

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας χαρακτηρίζονται υπερβολικά τα περσινά μέτρα , όπου είχε ως αποτέλεσμα σχολικές μονάδες να οδηγούνται σε εβδομαδιαίο κλείσιμνο , χωρίς να μπαίνουν στην ουσία για τους πραγματικούς λόγους απουσίας των μαθητών 

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων θανάτων μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2011 ανέρχεται στους 27, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων.
Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009 είναι αυτό που απομονώνεται εργαστηριακά. Σημειωτέον, δε, ότι για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στην χώρα μας.

Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα κατωτέρω:

1. Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

3. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας προβλέπουν: 
  • Αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Αποφυγή της κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών.
  • Κάλυψη με χαρτομάντηλο του στόματος και της μύτης σε βήχα ή φτέρνισμα.
  • Συχνός αερισμός των αιθουσών.
  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής/μαθήτρια εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να ειδοποιούνται άμεσα οι κηδεμόνες τους για να τους παραλάβουν από το σχολείο.
  • Όταν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός ασθενεί με υψηλό πυρετό και έχει συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμένει στο σπίτι. 
 
 Πηγή : esos.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: