Την προώθηση του «φτηνού σχολείου», που δεν περιορίζεται στις καταργήσεις ολιγοθέσιων μονάδων, αλλά αποσκοπεί στη δημιουργία μεγάλων «σχολικών συγκροτημάτων, που δεν θα πληρούν ούτε τα στοιχειώδη», καταγγέλλει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας περί δημιουργίας σχολικών κέντρων και πολυδύναμων σχολείων.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις για περιορισμένες καταργήσεις μικρών μονάδων και σε περιοχές όπου ο αριθμός των κατοίκων δεν δικαιολογεί τη λειτουργία τους, πλέον δρομολογούνται ευρείας κλίμακας συγχωνεύσεις-καταργήσεις (εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20%-30% του συνολικού αριθμού), όπως κατέδειξε η πλούσια γκάμα κριτηρίων για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις.
Ενδεικτικά στοιχεία της υποβάθμισης, επισημαίνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), είναι το «στρίμωγμα» μαθητών σε πολυπληθή τμήματα, η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, η ταλαιπωρία, η απώλεια χρόνου, έως και ο κίνδυνος ατυχημάτων με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων», δηλώνουν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που αντέδρασαν ακαριαία με συγκεντρώσεις έξω από τις περιφερειακές διευθύνσεις, την περασμένη Παρασκευή, και προγραμματισμό περαιτέρω δράσεων προσεχώς. Μάλιστα, καταγγέλλουν τις «υπόγειες και άτυπες συνεννοήσεις» του υπουργείου Παιδείας με τους περιφερειάρχες για τη «δήθεν εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και των μεσαίων μονάδων» χωρίς: α) να υπάρξουν αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια και β) να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες.
Πηγή : enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου