Τη στιγμή που στο ποδόσφαιρο «σφάζονται» τρεις εταιρίες για να κερδίσουν τους φανατικούς οπαδούς των manager παιχνιδιών, στην αντίπερα όχθη οι φίλοι του μπάσκετ ονειρεύονταν εδώ και χρόνια ανάλογα παιχνίδια. Τα πρώτα δειλά βήματα έκανε η ελληνική icehole με την σειρά World Basketball Manager. Τη σκυτάλη φέτος, πήρε η ισπανική Uplay η οποία με μεράκι, και με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων εκατοντάδων ομάδων και διοργανώσεων, προσφέρει στο μπασκετικό κοινό μια νέα πρόταση, το International Basketball Manager 2010-2011.
Κάθε αρχή και δύσκολη
Ξεκινώντας το παιχνίδι, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα φιλικό αγώνα ή τη δημιουργία μιας νέας καριέρας. Πατώντας τη δεύτερη επιλογή, στην οποία βρίσκεται όλο το ζουμί, θα αρχίσει η δύσκολη διαδρομή προς την κορυφή.
Ύστερα από τις απαραίτητες επιλογές (όνομα, ιθαγένεια, κ.α.) έρχεται η ώρα να διαλέξουμε την ομάδα που θέλουμε να προπονήσουμε. Οι επιλογές είναι αμέτρητες καθώς η βάση δεδομένων του τίτλου είναι τεράστια. Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο NBA, την Euroleague και το Eurocup έχουν εισαχθεί με τα κανονικά ονόματα, εμβλήματα και συνθέσεις. Για τις υπόλοιπες ομάδες που τα δικαιώματα δεν έχουν εξασφαλιστεί, μόνο οι παίκτες εμφανίζονται με τα πραγματικλα τους ονόματα. Όταν με το καλό επιλέξουμε την ομάδα της αρεσκείας μας, θα βρεθούμε στο κεντρικό μενού του τίτλου, υπό τη συντροφιά μουσικών κομματιών που «σπάνε» τη μονοτονία. Το μενού αυτό είναι πολύ απλό και συγχρόνως τόσο πολύπλοκο και δύσχρηστο.
Ενώ έχουμε τις περισσότερες επιλογές μπροστά στην οθόνη μας, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ ακόμα και για την πιο απλή εντολή, όπως την εύρεση ενός αθλητή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σπατάλη δεκάδων λεπτών για να κατανοήσουμε καλύτερα το user interface (για την πλήρη αφομοίωσή του θα χρειαστούν ίσως και ώρες).
Μα, από πού βρίσκω τις ομάδες;
Όταν πλέον έχουμε πάρει την πρώτη κρυάδα από το δύστροπο μενού επιλογών, έρχεται η ώρα να κάνουμε αυτό που…ονειρευόμαστε, να προπονήσουμε και να διοικήσουμε την ομάδα. Οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουμε αφορούν τα…πάντα, κάτι που θυμίζει έντονα το FIFA Manager. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε χορηγούς, να διαπραγματευτούμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα, να επιλέξουμε τις τιμές των εισιτηρίων, μπορούμε να επέμβουμε μέχρι και στη χωρητικότητα του γηπέδου και των διαφόρων υπηρεσιών του (parking κ.α ). Όλες αυτές οι δραστηριότητες, που δεν αφορούν άμεσα την ομάδα και την προπονητική μας καριέρα, έχουν ενδιαφέρον αν και μπορεί να κουράσουν ή να μπερδέψουν τους χρήστες.
Υπάρχει όμως η λύση της πρόσληψης ειδικού προσωπικού, που θα μας λύσει τα χέρια και θα μας επιτρέψει να αφοσιωθούμε στα θέματα που εμείς επιθυμούμε. Καλό θα είναι, όμως, να δημιουργήσουμε ένα επιτελείο υψηλού επιπέδου (rating) εάν θέλουμε να πετύχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα.
Στο κάτω τμήμα του κεντρικού μενού θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του επιτελείου μας, καθώς θα μας στέλνουν συνεχώς πληροφορίες που αφορούν το εκάστοτε τμήμα. Θα μας δίνονται δεδομένα για την εξέλιξη των μετεγγραφών, συμφωνίες με χορηγούς και πολλά άλλα νέα που αφορούν το τεχνικό τιμ. Το μειονέκτημα είναι ότι σε μερικές τέτοιες πληροφορίες (όπως τις μεταγραφές) τα μηνύματα που λαμβάνει ο χρήστης είναι αρκετά μπερδεμένα, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να μεταβούμε εκεί από τα ανάλογα μενού, για να τα κατανοήσουμε καλύτερα.
Πέρα από την επικοινωνία με το προσωπικό, έχουμε και αυτή με παίκτες, και διάφορους προπονητές μέσω του mailbox μας. Εκεί θα λαμβάνουμε από spam emails μέχρι και γνώμες άλλων προπονητών για τον τρόπο που εργαζόμαστε στην ομάδα.
Βάλ’ το αγόρι μου!
Έχοντας πλέον διευθετήσει και το παραπάνω ζήτημα, μπορούμε να οργανώσουμε την ομάδα μας με την ησυχία μας. Το βασικότερο όλων είναι ίσως η προπόνηση και η φυσική κατάσταση των παικτών. Μπορούμε να ασχοληθούμε ξεχωριστά με τον κάθε παίκτη και να διαλέξουμε εμείς που θα επικεντρώσει την προσοχή του (σουτ, δύναμη, ριμπάουντ, κ.λπ.), ή αν θέλουμε μια πιο σίγουρη επιλογή, μπορούμε να διαλέξουμε το “auto training” το οποίο θα δημιουργήσει αυτόματα ένα προγράμματα προπόνησης για τον κάθε παίκτη.
Για την κατάρτιση της βασικής πεντάδας, θα χρειαστεί πρώτα να επιλέξουμε την δωδεκάδα σε περίπτωση που διαθέτουμε περισσότερους από δώδεκα παίκτες. Στο squad μενού δίνονται οι βασικότερες πληροφορίες των παικτών, όπως ο μέσος όρος, η διάρκεια του συμβολαίου ή η σπουδαιότητα του εκάστοτε παίκτη για την ομάδα -αν θα είναι ο αστέρας, αν θα είναι βασικός ή αν «σκουπίζει» τον πάγκο. Η επιλογή των βασικών παικτών γίνεται από την επιλογή “starting lineup” και γίνεται για κάθε αγώνα ξεχωριστά, καθώς για άγνωστο λόγο η βασική πεντάδα δεν αποθηκεύεται και συχνά παρατηρούμε ένα “reset” στις προεπιλογές του υπολογιστή.
Όσον αφορά στους αγώνες, έχουμε τρεις επιλογές παρακολούθησης. Ο ένας είναι η άμεση εμφάνιση του αποτελέσματος (και των εκάστοτε δεκαλέπτων), η δεύτερη είναι η απλή περιγραφή με κείμενο με την παρουσίαση διάφορων στατιστικών στοιχείων, ενώ με την τρίτη επιλογή έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τους αγώνες 3D, με μία αξιόλογη μηχανή γραφικών. Εάν επιλέξουμε την τελευταία, μπορούμε να παρακολουθήσουμε εντός αγωνιστικού χώρου τις εντολές που δώσαμε στην ομάδα μας, ενώ μπορούμε να δώσουμε μερικές επιπλέον σε πραγματικό χρόνο σε άμυνα και επίθεση.
Τελικά, το IBM 2010-2011, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη σε σχέση με τις προσπάθειες του παρελθόντος που δεν ήταν ενθαρρυντικές. Ο τίτλος ταλανίζεται από πολλά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το δύσχρηστο μενού και τις επιλογές του, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να αμαυρώσουν τη συνολικότερη προσπάθεια της Uplay. Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μεγαλύτερων ομάδων, το βάθος των επιλογών που έχουμε τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου, και η αίσθηση προπονητικής που δίνει ο τίτλος, τον καθιστούν ως έναν αξιόλογο «μονόδρομο» για τους φίλους του μπάσκετ.
Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Λειτουργικό: Windows XP/VISTA/7
Επεξεργαστής: 1,3 Ghz
Μνήμη RAM: 2GB
Κάρτα γραφικών: Geforce FX (ή ανώτερη) ή ATI Radeon 9500 (ή ανώτερη)
Πηγή : gameover.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου