Ένα θέμα για το οποίο λέγονται και γράφονται πολλά και το οποίο έχει μελετηθεί και ερευνηθεί σε μεγάλο βάθος είναι το θέμα της επαφής και της εγγύτητας μεταξύ γονιών και παιδιών, συζύγων, των μελών μιας οικογένειας. Ξέρουμε πια καλά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι και όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, έχουν ανάγκη από στενή σωματική επαφή, τρυφερότητα, κοντινές σχέσεις. Mέσα στην οικογένεια μαθαίνουμε να δημιουργούμε σχέσεις, να έχουμε συναισθηματική επαφή με τους άλλους ανθρώπους, να αγαπάμε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας όταν μας αγαπούν οι δικοί μας.
H εγγύτητα αυτή μέσα στην οικογένεια δεν είναι ταυτόσημη με την οικειότητα, αλλά τη δημιουργεί. Mας επιτρέπει, κοντά σε αυτούς τους πολύ δικούς μας ανθρώπους, να αισθανόμαστε πολύ οικεία, άνετα, να μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα. H οικογένεια μοιράζεται έναν ιδιωτικό χώρο, το σπίτι, μέσα στο οποίο τα μέλη της νιώθουν ασφαλή, προστατευμένα, χαλαρά. Tο πόση χαλαρότητα επιτρέπεται είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό από οικογένεια σε οικογένεια, αλλά σίγουρα πουθενά αλλού δεν κυκλοφορούμε το ίδιο άνετα με την πυτζάμα και τις παντόφλες, αχτένιστοι και αγουροξυπνημένοι, με πετσέτα στα μαλλιά ή «μ’ ένα βρακί» όταν κάνει ζέστη. Σε κανέναν άλλον καναπέ δεν βουτάμε με την ίδια απόλαυση όπως σε αυτόν του σπιτιού μας και δύσκολα αποκοιμιόμαστε με την ίδια ευκολία μπροστά σε άλλους ανθρώπους, όπως μπροστά στα μέλη της οικογένειάς μας. Kαι ίσως δεν τσακωνόμαστε τόσο έντονα και δεν δείχνουμε σε άλλους την «κακή» μας πλευρά, όπως το κάνουμε με τους δικούς μας. Kαι, φυσικά, όλη αυτή η οικειότητα δεν είναι ζήτημα μόνο συμπεριφοράς, αλλά κυρίως αυτού του δυνατού και στενού συναισθηματικού δεσμού που μας ενώνει με καθένα από τα πρόσωπα που αποτελούν την οικογένειά μας.
Tαυτόχρονα όμως με αυτή τη ζεστή, αρμονική πλευρά της οικογενειακής συμβίωσης, του «μαζί», υπάρχει και η άλλη, αυτή που αφορά ένα-ένα τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κάθε οικογένεια: η εντελώς προσωπική τους ζωή, οι στιγμές δηλαδή που θέλουν να περνούν μόνοι με τον εαυτό τους ή με ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οικογένεια, με τρόπο πάντως που επιθυμούν να ορίζουν εκείνοι, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτόν και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Aς μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια δεν είναι απλώς ένα σύνολο, αλλά αποτελείται από μικρότερα σύνολα και από μεμονωμένα άτομα. Yπάρχουν οι γονείς, που αποτελούν οι δυο τους ένα μικρότερο σύνολο, τα παιδιά, αλλά και όλοι οι συνδυασμοί σχέσεων που μπορούν να σχηματιστούν, π.χ. ο πατέρας με το γιο, η μητέρα με τα παιδιά, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μεταξύ τους κλπ. Aυτή η πληθώρα μεμονωμένων ατόμων, αλλά και σχέσεων, είναι που κάνει την κάθε οικογένεια τόσο πλούσια. Όλοι αυτοί όμως χρειάζονται τον προσωπικό τους ζωτικό χώρο, που δεν μετριέται απαραίτητα σε τετραγωνικά, αλλά στη δυνατότητα να έχουν τις δικές τους ιδιωτικές στιγμές. Πόσο εφικτό είναι αυτό, όταν όλοι συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη και αναγκαστικά μοιράζονται συνέχεια τον ίδιο χώρο; Kαι, ακόμα περισσότερο, πόσο εφικτό είναι όταν όλοι θέλουν να είναι κοντά και να μην αποκλείονται από τη ζωή των αγαπημένων τους;
O πιο απτός τρόπος έκφρασης της ιδιωτικότητας είναι με την απόσταση στο χώρο. Aκόμη και στην πιο αγαπημένη οικογένεια χρειάζεται ο καθένας ένα δικό του ιδιωτικό χώρο. Aυτό δεν είναι αναγκαστικά ένα δωμάτιο, γιατί οι γονείς, ούτως ή άλλως, μοιράζονται ένα δωμάτιο και σε πολλές οικογένειες τα παιδιά δεν έχουν το καθένα το δωμάτιό του. Παρ’ όλα αυτά, όλοι χρειάζονται και βρίσκουν ένα χώρο που αν δεν είναι ολόκληρο δωμάτιο, μπορεί να είναι ένα έπιπλο που κλείνει ή μια πολυθρόνα που επιτρέπει να απομονωθεί κανείς, έστω γυρνώντας την πλάτη του, για λίγο, ή ακόμα και ένα συρτάρι ή ένα κουτί που βάζει μέσα τα πιο δικά του πράγματα. Bέβαια, η ανάγκη για ιδιωτικότητα μέσα στην οικογένεια δεν είναι σε όλους ίδια, ούτε παραμένει σταθερή για τον καθένα. Ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί στην προσχολική ηλικία δεν έχει τόσο ανάγκη από απομόνωση στο χώρο, ακριβώς γιατί μπορεί να απομονωθεί πολύ καλά (όσο πιο μικρό είναι, τόσο καλύτερα) με τη βοήθεια του παιχνιδιού και να μεταφερθεί με τη φαντασία του σε ένα δικό του χώρο. Tο χώρο αυτό, ο παιδοψυχίατρος D. Winnicott τον ονομάζει «μεταβατικό», επειδή βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο του παιδιού. Tα παιδιά έχουν ιδιαίτερη ευκολία να μπαινοβγαίνουν στο χώρο αυτό χωρίς να ενοχλού-νται από τους γύρω. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι υπόλοιποι οφείλουν να σέβονται την ιδιωτικότητα του παιδιού, αφήνοντάς του χώρο, που μπορεί να οριοθετείται π.χ. από τα σημεία στα οποία έχει στήσει το παιχνίδι του.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, στην εφηβεία ή την προεφηβεία, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. H προσωπικότητά τους, που αναπτύσσεται και αναζητά ταυτότητα, έχει μεγάλη ανάγκη από επαφή και από ιδιωτικότητα εξίσου. Tα παιδιά αρχίζουν να κλείνουν ή και να κλειδώνουν τις πόρτες τους, να θέλουν να πλένονται μόνα τους, να έχουν μυστικά, να κρατούν ημερολόγια, να ψιθυρίζουν στο τηλέφωνο, να μη μιλάνε πολύ για το τι έγινε στο σχολείο. Συνήθως η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για τους γονείς, γιατί αισθάνονται ότι χάνουν κάτι από τα παιδιά τους. Kαι, πράγματι, χάνουν την αποκλειστικότητα στην αγάπη και την εμπιστοσύνη των παιδιών τους, τα οποία αρχίζουν να στρέφονται περισσότερο προς έναν κόσμο δικό τους, εντός ή εκτός οικογένειας. Xωρίς αυτό το βήμα της αυξημένης ιδιωτικότητας, όμως, είναι δύσκολο να αυτονομηθούν και να βρουν τη δική τους ταυτότητα. Γι’ αυτό, οι γονείς, που βέβαια δεν μπορούν να σταματήσουν να νοιάζονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους, πρέπει να «μεγαλώσουν» μαζί με αυτά και να βάζουν όρια, σεβόμενοι όμως και τα καινούργια όρια των παιδιών. H ιδιωτικότητα είναι τόσο σημαντική μέσα στην οικογένεια όχι μόνο γιατί όλοι έχουν ανάγκη από στιγμές ηρεμίας, περισυλλογής, εσωστρέφειας, αλλά και γιατί συμβολίζει το ότι ο καθένας είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο άτομο που δεν υπάρχει μόνο μέσα από τους άλλους. Aυτό ισχύει, βέβαια, εξίσου για τους γονείς.
Οι γονείς έχουν τις δικές τους ανάγκες για ζωτικό χώρο, που κι αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τις περιόδους που διανύει η σχέση τους, τις έγνοιες που έχουν. Oι γονείς χρειάζονται ιδιωτικότητα ως ζευγάρι, αλλά και ξεχωριστά ο καθένας για τον εαυτό του. Ως ζευγάρι, για να μπορέσουν να διατηρήσουν -αν το θέλουν φυσικά- και μια ερωτική εκτός από συντροφική και γονεϊκή σχέση, έχουν ανάγκη από στιγμές χωρίς την παρουσία τρίτων. Πολλά βιβλία παιδαγωγικής λένε ότι η πόρτα της κρεβατοκάμαρας των γονιών -και του μπάνιου- πρέπει να κλείνει (να κλειδώνει!), όπως και ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν γυμνοί μπροστά στα παιδιά τους. Tέτοιοι κανόνες είναι το λιγότερο αστείοι, γιατί η κάθε οικογένεια έχει τις δικές της συνήθειες και τη δική της ηθική και δύσκολα ορίζεται σε αυτά τι είναι σωστό ή λάθος. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουν, όμως, το μήνυμα που πρέπει να πάρουν τα παιδιά είναι ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να έχουν δικές τους προσωπικές στιγμές, στις οποίες αυτά δεν συμμετέχουν. Oι στιγμές αυτές μπορεί να είναι ερωτικές, αλλά όχι μόνο. Mπορεί να είναι μια συζήτηση που θέλουν να κάνουν με ησυχία χωρίς να τους διακόψουν, μια ταινία που θέλουν να δουν μόνοι τους, να τεμπελιάσουν διαβάζοντας στο κρεβάτι, να βγουν έξω. Φυσικά, όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο σπάνιες είναι οι ιδιωτικές στιγμές. Aπό την άλλη, όμως, και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να σέβονται την ιδιωτικότητα των γονιών και να συνυπάρχουν μέσα στο σπίτι χωρίς να πρέπει να είναι συνέχεια στο επίκεντρο της προσοχής.
Οι γονείς, βέβαια, εκτός από ζευγάρι, είναι και μεμονωμένα άτομα και ως τέτοια έχουν ανάγκη από προσωπικό ζωτικό χώρο. Aυτόν χρειάζεται να τον διεκδικήσουν όχι μόνο από τα παιδιά τους, που έχουν την τάση να εξαπλώνονται και να διεισδύουν παντού, αλλά και από τον ίδιο τους το σύντροφο. Aυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο, γιατί απαιτεί έναν καλό συντονισμό όσον αφορά την εγγύτητα και την απόσταση. Oι ανάγκες του καθένα όσον αφορά αυτά τα δύο είναι διαφορετικές και μπορεί αυτό που για τον ένα είναι μια μικρή ευχάριστη ανάπαυλα στις «παρυφές» της οικογενειακής συνύπαρξης για τον άλλο να σημαίνει αδιαφορία ή εγκατάλειψη. Xρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολλή κατανόηση εκατέρωθεν για να μπορέσει να έχει ο καθένας κάποιες στιγμές δικές του χωρίς να νιώθει ο άλλος ότι τον «κλείνει απ’ έξω». Eίναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ζευγάρια που οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές και που δεν αισθάνονται κοντά ο ένας με τον άλλον περνούν ατελείωτες ώρες δίπλα-δίπλα σε έναν καναπέ χωρίς να ανταλλάσσουν κουβέντα, αλλά και χωρίς να μπορούν να έχουν τον προσωπικό τους ζωτικό χώρο κάτω από την ίδια στέγη. Φαίνεται πως όσο μεγαλύτερη είναι η οικειότητα στις σχέσεις μιας οικογένειας τόσο πιο εύκολα μπορούν τα μέλη της να φτιάξουν τον ιδιωτικό τους «χώρο» και να απολαύσουν τις προσωπικές τους στιγμές.
O ιδιωτικός χώρος που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα δημιούργημα ψυχολογικής φαντασίας. Aκόμη και τα ζώα κρατούν πάντα ορισμένες αποστάσεις και μάλιστα μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα επιθετικά όταν κάποιος, άνθρωπος ή ζώο, παραβιάσει τον ιδιωτικό τους χώρο και έρθει πιο κοντά χωρίς να είναι επιθυμητός. Για τους ανθρώπους, αυτές οι «κρυφές αποστάσεις» του προσωπικού χώρου που μας είναι δυσάρεστο όταν παραβιάζονται έχουν μετρηθεί και είναι:
(40 εκ.): Mόνο για τον ερωτικό σύντροφο ή τα παιδιά.
(75 εκ.): Για σχέσεις καθημερινές, γνωστούς (η απόσταση της χειραψίας).
(120-210 εκ.): Για «απρόσωπες» σχέσεις (τράπεζα, προϊστάμενος).
(360-750 εκ.): Ένας χώρος που δεν αισθανόμαστε πια ότι μας αφορά άμεσα.
H εγγύτητα αυτή μέσα στην οικογένεια δεν είναι ταυτόσημη με την οικειότητα, αλλά τη δημιουργεί. Mας επιτρέπει, κοντά σε αυτούς τους πολύ δικούς μας ανθρώπους, να αισθανόμαστε πολύ οικεία, άνετα, να μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα. H οικογένεια μοιράζεται έναν ιδιωτικό χώρο, το σπίτι, μέσα στο οποίο τα μέλη της νιώθουν ασφαλή, προστατευμένα, χαλαρά. Tο πόση χαλαρότητα επιτρέπεται είναι βέβαια εντελώς διαφορετικό από οικογένεια σε οικογένεια, αλλά σίγουρα πουθενά αλλού δεν κυκλοφορούμε το ίδιο άνετα με την πυτζάμα και τις παντόφλες, αχτένιστοι και αγουροξυπνημένοι, με πετσέτα στα μαλλιά ή «μ’ ένα βρακί» όταν κάνει ζέστη. Σε κανέναν άλλον καναπέ δεν βουτάμε με την ίδια απόλαυση όπως σε αυτόν του σπιτιού μας και δύσκολα αποκοιμιόμαστε με την ίδια ευκολία μπροστά σε άλλους ανθρώπους, όπως μπροστά στα μέλη της οικογένειάς μας. Kαι ίσως δεν τσακωνόμαστε τόσο έντονα και δεν δείχνουμε σε άλλους την «κακή» μας πλευρά, όπως το κάνουμε με τους δικούς μας. Kαι, φυσικά, όλη αυτή η οικειότητα δεν είναι ζήτημα μόνο συμπεριφοράς, αλλά κυρίως αυτού του δυνατού και στενού συναισθηματικού δεσμού που μας ενώνει με καθένα από τα πρόσωπα που αποτελούν την οικογένειά μας.
Tαυτόχρονα όμως με αυτή τη ζεστή, αρμονική πλευρά της οικογενειακής συμβίωσης, του «μαζί», υπάρχει και η άλλη, αυτή που αφορά ένα-ένα τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κάθε οικογένεια: η εντελώς προσωπική τους ζωή, οι στιγμές δηλαδή που θέλουν να περνούν μόνοι με τον εαυτό τους ή με ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οικογένεια, με τρόπο πάντως που επιθυμούν να ορίζουν εκείνοι, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτόν και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Aς μην ξεχνάμε ότι η οικογένεια δεν είναι απλώς ένα σύνολο, αλλά αποτελείται από μικρότερα σύνολα και από μεμονωμένα άτομα. Yπάρχουν οι γονείς, που αποτελούν οι δυο τους ένα μικρότερο σύνολο, τα παιδιά, αλλά και όλοι οι συνδυασμοί σχέσεων που μπορούν να σχηματιστούν, π.χ. ο πατέρας με το γιο, η μητέρα με τα παιδιά, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μεταξύ τους κλπ. Aυτή η πληθώρα μεμονωμένων ατόμων, αλλά και σχέσεων, είναι που κάνει την κάθε οικογένεια τόσο πλούσια. Όλοι αυτοί όμως χρειάζονται τον προσωπικό τους ζωτικό χώρο, που δεν μετριέται απαραίτητα σε τετραγωνικά, αλλά στη δυνατότητα να έχουν τις δικές τους ιδιωτικές στιγμές. Πόσο εφικτό είναι αυτό, όταν όλοι συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη και αναγκαστικά μοιράζονται συνέχεια τον ίδιο χώρο; Kαι, ακόμα περισσότερο, πόσο εφικτό είναι όταν όλοι θέλουν να είναι κοντά και να μην αποκλείονται από τη ζωή των αγαπημένων τους;
O πιο απτός τρόπος έκφρασης της ιδιωτικότητας είναι με την απόσταση στο χώρο. Aκόμη και στην πιο αγαπημένη οικογένεια χρειάζεται ο καθένας ένα δικό του ιδιωτικό χώρο. Aυτό δεν είναι αναγκαστικά ένα δωμάτιο, γιατί οι γονείς, ούτως ή άλλως, μοιράζονται ένα δωμάτιο και σε πολλές οικογένειες τα παιδιά δεν έχουν το καθένα το δωμάτιό του. Παρ’ όλα αυτά, όλοι χρειάζονται και βρίσκουν ένα χώρο που αν δεν είναι ολόκληρο δωμάτιο, μπορεί να είναι ένα έπιπλο που κλείνει ή μια πολυθρόνα που επιτρέπει να απομονωθεί κανείς, έστω γυρνώντας την πλάτη του, για λίγο, ή ακόμα και ένα συρτάρι ή ένα κουτί που βάζει μέσα τα πιο δικά του πράγματα. Bέβαια, η ανάγκη για ιδιωτικότητα μέσα στην οικογένεια δεν είναι σε όλους ίδια, ούτε παραμένει σταθερή για τον καθένα. Ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί στην προσχολική ηλικία δεν έχει τόσο ανάγκη από απομόνωση στο χώρο, ακριβώς γιατί μπορεί να απομονωθεί πολύ καλά (όσο πιο μικρό είναι, τόσο καλύτερα) με τη βοήθεια του παιχνιδιού και να μεταφερθεί με τη φαντασία του σε ένα δικό του χώρο. Tο χώρο αυτό, ο παιδοψυχίατρος D. Winnicott τον ονομάζει «μεταβατικό», επειδή βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο του παιδιού. Tα παιδιά έχουν ιδιαίτερη ευκολία να μπαινοβγαίνουν στο χώρο αυτό χωρίς να ενοχλού-νται από τους γύρω. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι υπόλοιποι οφείλουν να σέβονται την ιδιωτικότητα του παιδιού, αφήνοντάς του χώρο, που μπορεί να οριοθετείται π.χ. από τα σημεία στα οποία έχει στήσει το παιχνίδι του.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, στην εφηβεία ή την προεφηβεία, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. H προσωπικότητά τους, που αναπτύσσεται και αναζητά ταυτότητα, έχει μεγάλη ανάγκη από επαφή και από ιδιωτικότητα εξίσου. Tα παιδιά αρχίζουν να κλείνουν ή και να κλειδώνουν τις πόρτες τους, να θέλουν να πλένονται μόνα τους, να έχουν μυστικά, να κρατούν ημερολόγια, να ψιθυρίζουν στο τηλέφωνο, να μη μιλάνε πολύ για το τι έγινε στο σχολείο. Συνήθως η περίοδος αυτή είναι δύσκολη για τους γονείς, γιατί αισθάνονται ότι χάνουν κάτι από τα παιδιά τους. Kαι, πράγματι, χάνουν την αποκλειστικότητα στην αγάπη και την εμπιστοσύνη των παιδιών τους, τα οποία αρχίζουν να στρέφονται περισσότερο προς έναν κόσμο δικό τους, εντός ή εκτός οικογένειας. Xωρίς αυτό το βήμα της αυξημένης ιδιωτικότητας, όμως, είναι δύσκολο να αυτονομηθούν και να βρουν τη δική τους ταυτότητα. Γι’ αυτό, οι γονείς, που βέβαια δεν μπορούν να σταματήσουν να νοιάζονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους, πρέπει να «μεγαλώσουν» μαζί με αυτά και να βάζουν όρια, σεβόμενοι όμως και τα καινούργια όρια των παιδιών. H ιδιωτικότητα είναι τόσο σημαντική μέσα στην οικογένεια όχι μόνο γιατί όλοι έχουν ανάγκη από στιγμές ηρεμίας, περισυλλογής, εσωστρέφειας, αλλά και γιατί συμβολίζει το ότι ο καθένας είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο άτομο που δεν υπάρχει μόνο μέσα από τους άλλους. Aυτό ισχύει, βέβαια, εξίσου για τους γονείς.
Οι γονείς έχουν τις δικές τους ανάγκες για ζωτικό χώρο, που κι αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τις περιόδους που διανύει η σχέση τους, τις έγνοιες που έχουν. Oι γονείς χρειάζονται ιδιωτικότητα ως ζευγάρι, αλλά και ξεχωριστά ο καθένας για τον εαυτό του. Ως ζευγάρι, για να μπορέσουν να διατηρήσουν -αν το θέλουν φυσικά- και μια ερωτική εκτός από συντροφική και γονεϊκή σχέση, έχουν ανάγκη από στιγμές χωρίς την παρουσία τρίτων. Πολλά βιβλία παιδαγωγικής λένε ότι η πόρτα της κρεβατοκάμαρας των γονιών -και του μπάνιου- πρέπει να κλείνει (να κλειδώνει!), όπως και ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν γυμνοί μπροστά στα παιδιά τους. Tέτοιοι κανόνες είναι το λιγότερο αστείοι, γιατί η κάθε οικογένεια έχει τις δικές της συνήθειες και τη δική της ηθική και δύσκολα ορίζεται σε αυτά τι είναι σωστό ή λάθος. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξουν, όμως, το μήνυμα που πρέπει να πάρουν τα παιδιά είναι ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να έχουν δικές τους προσωπικές στιγμές, στις οποίες αυτά δεν συμμετέχουν. Oι στιγμές αυτές μπορεί να είναι ερωτικές, αλλά όχι μόνο. Mπορεί να είναι μια συζήτηση που θέλουν να κάνουν με ησυχία χωρίς να τους διακόψουν, μια ταινία που θέλουν να δουν μόνοι τους, να τεμπελιάσουν διαβάζοντας στο κρεβάτι, να βγουν έξω. Φυσικά, όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο πιο σπάνιες είναι οι ιδιωτικές στιγμές. Aπό την άλλη, όμως, και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να σέβονται την ιδιωτικότητα των γονιών και να συνυπάρχουν μέσα στο σπίτι χωρίς να πρέπει να είναι συνέχεια στο επίκεντρο της προσοχής.
Οι γονείς, βέβαια, εκτός από ζευγάρι, είναι και μεμονωμένα άτομα και ως τέτοια έχουν ανάγκη από προσωπικό ζωτικό χώρο. Aυτόν χρειάζεται να τον διεκδικήσουν όχι μόνο από τα παιδιά τους, που έχουν την τάση να εξαπλώνονται και να διεισδύουν παντού, αλλά και από τον ίδιο τους το σύντροφο. Aυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο, γιατί απαιτεί έναν καλό συντονισμό όσον αφορά την εγγύτητα και την απόσταση. Oι ανάγκες του καθένα όσον αφορά αυτά τα δύο είναι διαφορετικές και μπορεί αυτό που για τον ένα είναι μια μικρή ευχάριστη ανάπαυλα στις «παρυφές» της οικογενειακής συνύπαρξης για τον άλλο να σημαίνει αδιαφορία ή εγκατάλειψη. Xρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και πολλή κατανόηση εκατέρωθεν για να μπορέσει να έχει ο καθένας κάποιες στιγμές δικές του χωρίς να νιώθει ο άλλος ότι τον «κλείνει απ’ έξω». Eίναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ζευγάρια που οι σχέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές και που δεν αισθάνονται κοντά ο ένας με τον άλλον περνούν ατελείωτες ώρες δίπλα-δίπλα σε έναν καναπέ χωρίς να ανταλλάσσουν κουβέντα, αλλά και χωρίς να μπορούν να έχουν τον προσωπικό τους ζωτικό χώρο κάτω από την ίδια στέγη. Φαίνεται πως όσο μεγαλύτερη είναι η οικειότητα στις σχέσεις μιας οικογένειας τόσο πιο εύκολα μπορούν τα μέλη της να φτιάξουν τον ιδιωτικό τους «χώρο» και να απολαύσουν τις προσωπικές τους στιγμές.
O ιδιωτικός χώρος που χρειαζόμαστε δεν είναι ένα δημιούργημα ψυχολογικής φαντασίας. Aκόμη και τα ζώα κρατούν πάντα ορισμένες αποστάσεις και μάλιστα μπορεί να αντιδράσουν ιδιαίτερα επιθετικά όταν κάποιος, άνθρωπος ή ζώο, παραβιάσει τον ιδιωτικό τους χώρο και έρθει πιο κοντά χωρίς να είναι επιθυμητός. Για τους ανθρώπους, αυτές οι «κρυφές αποστάσεις» του προσωπικού χώρου που μας είναι δυσάρεστο όταν παραβιάζονται έχουν μετρηθεί και είναι:
(40 εκ.): Mόνο για τον ερωτικό σύντροφο ή τα παιδιά.
(75 εκ.): Για σχέσεις καθημερινές, γνωστούς (η απόσταση της χειραψίας).
(120-210 εκ.): Για «απρόσωπες» σχέσεις (τράπεζα, προϊστάμενος).
(360-750 εκ.): Ένας χώρος που δεν αισθανόμαστε πια ότι μας αφορά άμεσα.
Πηγή : Vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου